Evrensel Üyeliklerimiz

Evrensel Üyeliklerimiz - Bağlantılarımız

Değerli Üyelerimiz,

Sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Edebiyatçılar Derneği, 10 Haziran 2011 tarihinden bu yana, Avrupa Yazarlar Konseyi’nin üyesidir. Avrupa Yazarlar Konseyi, Avrupa’nın 32 ülkesinde bulunan ulusal ve uluslar arası yazar örgütlerinin Avrupa Federasyonudur.

Anımsayacağınız gibi, ilk kez, 30 Eylül 2010 tarihli duyurumuzda, Edebiyatçılar Derneği olarak, Avrupa Yazarlar Konseyi’ne üyelik başvurusunda bulunduğumuzu yazmıştık.

Bu başvurumuz, Şubat 2011’de, Avrupa Yazarlar Konseyi Yönetim Kurulu tarafından incelenerek kabul edilmiş, Mayıs 2011’de yapılacak olan Konsey Genel Kurulu’na sunulmaya değer görülmüştü.

Geçen sürede, Konsey Genel Kurul delegelerine ön inceleme yapma olanağı sağlamak üzere, başta Edebiyatçılar Derneği Tüzüğü (İngilizce çevirisi) ve bizden istenen diğer tüm belgelerden (örgüt yapımız, üyelik portföyümüz) oluşan başvurumuz, Konsey Genel Sekreterliği’ne iletilmişti.

Avrupa Yazarlar Konseyi Genel Sekreteri Myriam Diocaretz'in, Mart 2011’de, üyelik başvurumuzun kabul edildiğine ve onayı için Konsey Genel Kurul programına alındığına dair mektubunu da sizlerle paylaşmıştık.

Aynı süreçte, 27 Mayıs 2011 tarihinde, Finlandiya’nın Turku kentinde yapılacak olan Avrupa Yazarlar Konseyi Genel Kurulu’nun belgeleri içerisinde yer almak ve delegelere dağıtılmak üzere, örgütümüzü tanıtıcı derli toplu bir sunumu da Konsey Genel Sekreterliği’ne ileterek, başvuru girişimimizi sonuçlandırdık.

Sayın Genel Sekreter Myriam Diocaretz'ten gelen, 10 Haziran 2011 tarihli mektupla, Avrupa Yazarlar Konseyi / Avrupa Yazar Örgütleri Federasyonu üyelik başvurumuzun, Genel Kurul’da, OYBİRLİĞİYLE kabul edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz!

Sizlere, son kez, 25 Mart 2011 tarihinde yönlendirdiğimiz, tüm yukarıdaki gelişmeleri anlattığımız, sürecin her aşamasını bilgilendirdiğimiz duyuruyu, “Edebiyatçılar Derneği üyelerine, aynı zamanda, Avrupa Yazarlar Federasyonu’nun da üyesi olduklarını bildirmek dileğiyle…” diye bitirmiştik.

Sözümüzü tutmuş olmaktan dolayı mutluyuz, gururluyuz…

Saygılarımızla.

Değerli Üyelerimiz,

Sizleri, Avrupa Yazarlar Konseyi / Avrupa Yazar Örgütleri Federasyonu hakkında bilgilendirmek istiyoruz.

Avrupa Yazarlar Konseyi (Europeon Writers' Council - EWC) 32 Avrupa ülkesinden, 60 kadar yazar örgütünün katıldığı, 100.000 dolayında üyesi bulunan, merkezi Belçika'da (Brüksel) olan bir üst- örgütlenme... (Fédération des associations européennes d'écrivains – FAEE )

Değişik Avrupa ülkelerinden yazar örgütleri arasında, sağlıklı bir iletişim ve yapıcı bir bağ kurulmasını amaçlayan Avrupa Yazarlar Konseyi, özellikle, ifade, fikir ve bilgi özgürlüğünü savunan bir anlayışı önceliyor.

Avrupalı yazar örgütlerinin federasyonu olarak (Federation of Europeon Writers' Associations) 1977 yılında hayata geçirilen örgütlenme için;
www.europeanwriters.eu adresinden daha kapsamlı ve daha ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.

Federasyona katılan yazar örgütlerinin bulunduğu bazı ülkeler:

Avusturya / Belarusya / Belçika / Bulgaristan / Kıbrıs/ Danimarka / Estonya / Finlandiya / Fransa / Almanya / Yunanistan / Macaristan / İzlanda / İrlanda / İtalya / Litvanya / Lüksemburg / Malta / Hollanda / Norveç / Polonya / Portekiz / Romanya / Rusya / Slovakya / İspanya / İsveç / İsviçre / İngiltere...

Federasyon bünyesindeki bazı yazar örgütleri:

Österreichischer Autorinnen und Autoren
Austrian Literary Translators’ Association
Union of Belarusian Writers UBW
Association des Ecrivains Belges de Langue Française (AEBLF)
The Flemish Authors’ Association
The Union of Bulgarian Writers (UBW)
CroatianAssociation
The Union of Cyprus Writers
The Danish Writers' Association
Estonian Writers' Union
Society of Swedish Authors in Finland
Union of Finnish Writers
The Association of Finnish Non-Fiction Writers
Société des Gens de Lettres / SGDL
Verband deutscher Schriftsteller (VS) in ver.di
Association of German-speaking Literary Translators
Hellenic Authors' Society
National Society of Greek Men of Letters
Hellenic Society Translators of Literature
Hungarian Writers' Association
The Writers' Union of Iceland
Irish Writers' Union
Sindacato Nazionale Scrittori
Writers’ Union of Latvia (WUL)
Lithuanian Writers' Union
Letzebuerger Schreftstellerverband (LSV)
The Maltese Language Academy, Malta
Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV)
Norwegian Authors' Union
Norwegian Association of Literary Translators
Norwegian Writers for Children & Juveniles
The Norwegian Non-Fiction Writers' and Translators' Association
Association of Polish Writers
The Polish Writers' Union
Associacão Portugesa de Escritores
The Writers’ Union of Romania
Association of Writers' Organisations in Slovakia
The Slovene Writers' Association
Asociación Colegial de Escritores de Cataluña (ACEC)
Association of Writers in the Basque Language
The Swedish Writers' Union
Swedish Association for Educational Writers
Autrices et auteurs de Suisse
The Writers' Guild of Great Britain

Europeon Writers' Council - EWC, resmi olarak, aşağıdaki kurul tarafından temsil ediliyor. Bir Başkan, iki Başkan Yardımcısı, bir Genel Sekreter, ayrıca 4 üyeden oluşan yönetim kurulu üyeleri, 8 farklı Avrupa ülkesinde yaşıyor. Yönetim Kurulu, bütün üye örgütlerin delegelerinden oluşan ve 3 yılda bir toplanan Genel Kurul tarafından görevlendiriliyor. Federasyonun görev ve sorumlukları, Sekreter tarafından gerçekleştiriliyor.

Europeon Writers' Council - EWC, Yönetim Kurulu (2011-2013):

1. Pirjo Hiidenmaa (Finlandiya) Başkan
2003 yılından bu yana, Finnish Association of Non-Fiction Writers Başkanı. Ayrıca 2009 yılında seçildiği EWC Başkanlığını üç yıl daha sürdürecek.
2. Anna Dünnebier (Almanya) Başkan Yardımcısı
Aynı zamanda Alman Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı. 2009 yılında seçildiği EWC Başkan Yardımcılığını üç yıl daha sürdürecek.
3. Sylvestre Clancier (Fransa) Başkan Yardımcısı
4. Nick Yapp (İngiltere) Yönetim Kurulu Üyesi
5. Thorbjörn Öström (İsveç) Yönetim Kurulu Üyesi
6. Hannu Niklander (Finlandiya) Yönetim Kurulu ÜyesiAynı zamanda, 2009 yılından bu yana, Union of Finnish Writers Başkan Yardımcısı